Norden-vd:n använder interim management som krishantering

2020-04-15

Andreas Viefhaus har 25 års erfarenhet som ledare, de senaste fem åren som vd för den nordiska verksamheten på AB Electrolux. Vi bad Andreas dela med sig av hans erfarenheter under utmanande tider och best practice för ledare i krissituationer.


Proaktiv och praktisk krisplanering 

Andreas långa erfarenhet som nyckelperson i ledningsgrupp har gjort att han arbetat nära flertalet krisplaner och utgjort en vital del av interna kristeam i olika företag. I de större bolagen upplever han att det funnits en proaktivitet när det gäller att stötta organisationen i skakiga perioder. Andreas berättar, den mest strukturerade krisplanen jag upplevt är inom oljebranschen. Där övade hela koncernledningen årligen på att förbereda oss på riktiga kriser. Otroligt nyttigt nu när man ser tillbaka på det. Den formen av praktisk träning för att förbereda sig på en verklig kris har jag inte upplevt efter det.

Den praktiska träningen har under yrkeslivet kommit till användning och den reella kris Andreas har som färskast i minnet är finanskrisen 2007/2008. Då satt han i koncernledningen för Marknad och Försäljning på energibolaget Preem AB.

– Jag minns det som en stor utmaning när hela omvärlden fullkomligt rasade ihop. På Preem arbetade vi då med kontinuerlig kriskommunikation och det låg högst upp i vår prioriteringsordning under hela den perioden.


Prioritera rätt och prioritera bort

Prioritering är något Andreas ofta kommer tillbaka till och han har en tydlig uppfattning om att en ledares prioriteringsordning är direkt avgörande för hur man som bolag klarar en krissituation.

– Du behöver göra en tydlig prioriteringsordning, framförallt vad du under krisen inte ska prioritera. I en ledarroll behöver du mer än någonsin fokusera på rätt saker och med det sagt, delegera bort så mycket du kan. Den enda prioriteringen du som ledare inte kan delegera bort är kriskommunikationen.

För att behålla fokus på krishantering och i utmanande tider låta organisationen fortgå har Andreas avlastat arbetsbörda med hjälp av interim management. Han har redan innan krissituationer uppstått haft en utvald interimsleverantör att samarbeta med så att tillsättningarna skett tryggt och enkelt.

–  Jag har under åren haft en interimsleverantör redan innan krisen inträffat. Det har varit en beredskap som varit ovärderlig att nyttja under utmanande tider när man i den interna organisationen behöver fokusera. Beroende på krisens omfattning har vi i vissa fall varit så pass belagda och drabbade att ett team fokuserar på den dagliga verksamheten och den andra helt på krishantering. I de fallen har det varit en enorm trygghet att ha en tillfällig resurs där det behövs. 


Bygga upp och ställa om efter krisen 

Att rida ut en storm tar upp likväl tankekraft som energi och föregås ofta av både proaktiva strategiska åtgärder och brandsläckning. Både under och efter en krissituation behöver man hantera en organisation som plötsligt är mer sårbar. Även här lyfter Andreas fördelarna med att ta in extern hjälp, på olika sätt bearbetar verksamheten fortfarande krisen och gör sig redo att bygga upp och ställa om där det på vissa håll har raserats. Jag har använt interim management särskilt efter utmanande perioder. Det har varit ett sätt att stötta verksamheten och hålla uppe fart och energi hos samtliga i organisationen. För mig som chef har det gjort att jag kan lyfta blicken och finnas tillgänglig där jag behövs på riktigt.