Högst upp på önskelistan: hållbarhetschef

2024-06-19

Nina har arbetat med hållbarhet i 20 år, men aldrig förr har hon blivit så uppvaktad med förfrågningar som det senaste året.

”Jag får väldigt mycket förfrågningar. Lagkraven ökar och det är större förväntningar på ett bolag idag. Företagen behöver i sin tur en hållbarhetschef för att reda ut hur de ska leva upp till dessa och driva arbetet framåt.”

Dagens företag både vill och behöver göra en hållbarhetsresa för att nå upp till rådande lagkrav. Det hör till vanligheten att beställare av interimstjänster inte är helt klara med vad uppdragsbeskrivningen ska vara när de anlitar sin konsult, men med hållbarhetschefer är det särskilt tydligt.

”Jag är van att kunder vänder sig till en interimslösning för att få in en hållbarhetschef snabbt, då man vill påbörja arbetet direkt. Vad arbetet ska innefatta är mycket upp till oss– VD och styrelse i stora bolag vet att de behöver växla upp hållbarhetsarbetet rejält men sällan hur det ska gå till.. Många styrelser sätter som mål att bli ledande inom hållbarhet, men behöver stor hjälp att formulera hur de når dit.”

 

Ninas genomförda checklista hos vår senaste kund:

  • Omvärldsanalys: vad kräver våra kunder och vad göra våra konkurrenter?
  • Öka hållbarhetskompetensen inom organisationen
  • Säkerställa att alla leverantörer skriver på Code of Conduct
  • Se över klimatavtryck vad gäller inköp
  • Centralisera hållbarhetsarbetet inom den internationella koncernstrukturen

 

I höst utbildar Interim Search ESG-controllers. Läs mer.