Att leda förändring som interimskonsult – rätt verktyg gör skillnaden

2025-03-14

Interimschefer anlitas när företag står inför förändring, omställning eller tillväxt. Uppdragsgivare söker snabb tillgång till spetskompetens, någon som kan analysera verksamheten, identifiera utmaningar och leda organisationen framåt.

Men förändringsledning är komplex och oförutsägbar. Oavsett om det handlar om att hantera omstruktureringar, kulturförändringar eller snabb expansion, krävs rätt verktyg för att navigera utmaningarna och skapa bestående resultat.

Siri Unander Scharin, erfaren HR-konsult och interim HR-chef, har stöttat organisationer i förändring genom interimsuppdrag hos företag som Trygghetsstiftelsen, Adecco, Coop, Richo, Kemetyl AB och Tamro Sweden. Hon vet att interimschefer behöver mer än bara erfarenhet – de behöver en metodik och en förståelse för de senaste forskningsbaserade insikterna inom förändringsledning.

Jag tror att de flesta företag väljer att använda en interimschef för att snabbt få in en spetskompetens och någon som kan se organisationen utifrån. Men det räcker inte att vara expert inom sitt område – det handlar också om att kunna förstå individer, förändringsprocesser och hur man får med sig människor, säger Siri Unander Scharin.

HR-utmaningar i förändringsprocesser – vad interimschefer måste förstå

Förändringsledning inom HR handlar inte bara om struktur och processer, utan också om människor och kultur. Interimschefer som arbetar med organisationsutveckling och transformation ställs inför särskilda utmaningar – inte minst när det gäller att få med sig medarbetare, hantera motstånd och säkerställa att förändringar faktiskt genomförs på ett hållbart sätt.

Enligt Gartners ”HR Leaders Quarterly Magazine” från fjärde kvartalet 2024 identifieras flera centrala utmaningar som HR-ledare står inför:​

  1. Teknologiska val i en tid av snabb AI-utveckling: Med den snabba utvecklingen inom artificiell intelligens står HR-ledare inför utmaningen att göra strategiska teknologiska val som alignerar med organisationens mål
  2. Utveckling av ledare och chefer: Att stärka ledarskapet inom organisationen för att möta framtida utmaningar är en prioritet
  3. Främjande av mångfald, rättvisa och inkludering (DEI): I en tid av sociala och politiska utmaningar är det viktigt att upprätthålla och främja DEI-initiativ inom organisationen.

Vidareutbildning stödjer sig mycket på forskning och teorier, vilket är väldigt viktigt att ha med sig. Att koppla sina egna erfarenheter mot forskning ger otroligt mycket kraft.

För interimschefer innebär detta att traditionella förändringsmodeller inte alltid fungerar. Istället krävs ett fokus på beteendevetenskapliga insikter, motivationsdriven förändringsledning och en djupare förståelse för organisatorisk psykologi.

 

Att som interimschef granska sig själv – undvika att fastna i gamla metoder

Förändringsledning handlar inte bara om att förändra organisationer, utan också om att utveckla sitt eget ledarskap. En av de största fallgroparna för interimschefer är att fastna i beprövade metoder och inte utvärdera om dessa fortfarande är relevanta i dagens snabbföränderliga arbetsklimat.

Man går ofta i väldigt vanliga fotspår, man kör sina beprövade metoder. Jag tror att när man får en utbildning så blir man också granskad själv och börjar ifrågasätta hur man jobbar.

Det finns flera metoder för självgranskning och kontinuerlig utveckling som interimschefer kan använda för att säkerställa att deras arbetssätt är uppdaterade och effektiva:

  • 360-graders feedback – En strukturerad metod där interimschefen får feedback från både uppdragsgivare, medarbetare och andra stakeholders för att få en bred bild av sina styrkor och utvecklingsområden
  • Reflekterande praxis – Genom att aktivt analysera sina egna beslut och handlingar kan interimschefer identifiera mönster i sitt ledarskap och utvärdera vad som fungerar bäst
  • Coaching och mentorskap – Att ha en extern mentor eller coach kan ge nya perspektiv på hur man hanterar förändringsprocesser och organisationsutveckling.

Professionaliseringen av interimsbranschen – certifieringens roll

Allt fler företag ser interim management som en långsiktig strategi snarare än en nödlösning vid vakanser. I takt med att marknaden växer blir också professionaliseringen av interimsbranschen viktigare.

Det är en kvalitetsstämpel att vara uppdaterad, att ha de senaste rönen och forskningen med sig. Det skapar trygghet för både interimschefen och uppdragsgivaren.

Ett sätt att säkerställa att interimschefer är rustade för framtidens utmaningar är genom akademiskt grundade utbildningar. Vid Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet erbjuds nu en specialiserad utbildning inom Interim Management, utvecklad i samarbete med Interim Seach.

Jag tror det är perfekt att koppla den akademiska världen, forskning och trender till sina egna kunskaper. Det gör att man inte bara förlitar sig på erfarenhet, utan också får en djupare förståelse för hur förändringsledning bäst genomförs i dagens organisationer.

Säkra din plats i Sveriges första akademiska utbildning för interimschefer

Under perioden 12–16 maj hålls Sveriges första akademiska utbildning för interimschefer på Handelshögskolan i Göteborg. Utbildningen är framtagen i samarbete mellan Interim Search och Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet.

För mer information och ansökan till utbildningen, läs här.