Råd till interimsbeställare: tänk mindre

2024-09-18

Interim Management är användbart för att driva projekt, ersätta plötsliga vakanser eller höja kompetensen internt. Interimsmarknaden växer och för de befattningshavare som ännu inte använt sig av interimstjänster är det bra att känna till höjden av service och snabbheten i processen som du garanteras i samarbete med de allra flesta utpräglade interimsleverantörer. Martin Edqvist, Director på Interim Search, guidar i skillnaden mellan att driva en interimsrekrytering och en permanent tillsättning.

Hur ser en ideal rekryteringsprocess för interimstillsättning ut?
Viktiga parametrar är att tydligt definiera uppdragets omfattning, vilka specifika färdigheter och erfarenheter som krävs för rollen, fastställa förväntad arvodesnivå för uppdraget samt sätta en tydlig tidsplan för leverans och beslut. Att i ett första möte boka in tider för kundintervju med slutkandidat och beslutsmöte är viktigt för att hålla fart i processen och se till så att intressanta kandidater inte försvinner på andra brådskande uppdrag.


Bör beställaren tänka annorlunda i utvärdering av en permanent kandidat respektive en interimskonsult?
Definitivt! De flesta chefer har erfarenhet av att rekrytera in nya medarbetare, men långt ifrån alla har tidigare använt sig av interimslösningar. Vid anställningar ser man till utvecklingshöjd och tar hänsyn till successionsplanering. I kontrast så anlitas inte en interimskonsult för att göra karriär, oftast är kandidaten något överkvalificerad för rollen för att snabbt kunna exekvera på interimsbehovet och skapa värde direkt. Jag brukar påtala för kund att tänka mindre vid beslutsfattandet, då vår process är helt baserad på evidens och logik; konsulterna har genomfört liknande uppdrag för annan kund och kan göra det även för dig. Som kund framstår inte heller en interimsrekrytering som samma risktagande som att anställa. I en anställning sätter du inte förväntan på individen förrän minst 30 dagar in, interimskonsulten däremot får lampan på sig omgående. De gillar det och har ofta valt yrkesbanan för att få direkt återkoppling på sin insats och verkligen göra skillnad.


Hur viktigt är översättbar branscherfarenhet?
Inte sällan anses kundens egna bransch vara unik, eller att kundens bolag i sin bransch är unikt. Vår uppgift är alltid att på rätt sätt utmana och se vilka närliggande branscherfarenheter som är relevanta för kundens situation. Interimskonsulter har vanligtvis arbetat med en mängd olika projekt, företag, branscher, företagskulturer och ledarstilar vilket ger dem en unik insikt och förmåga att snabbt identifiera och lösa problem – oavsett bransch. Som kund bör man välkomna att använda nya sätt att ta sig an utmaningar, och inte fastna i något som är konventionellt för den egna branschen.


Vilka mervärden får kunden av interimsleverantör?
Interimsleverantörer har ett starkt upparbetat nätverk av förkvalificerade konsulter, vilket gör processen att matcha rätt kandidat med kundens behov väldigt snabb. Som kund får du tillgång till experter med specifik kompetens och erfarenhet som kan vara svår att hitta genom traditionell rekrytering. Hög flexibilitet och anpassningsbarhet att snabbt skapa upp eller ner beroende på organisationens behov, utan långsiktiga åtaganden eller ekonomiska inlåsningar. Hög tillförlitlighet då interimsleverantören redan gjort omfattande bakgrundskontroll och kompetensbedömning, vilket garanterar hög kvalitet på konsulterna.


Hur skiljer sig leveransen av interimskonsulter kontra permanenta kandidater ur leverantörsperspektiv?
Interimskonsulterna är oftast egenföretagare och vana att sälja sig själv, vara proaktiva, tillgängliga, kommunikativa och snabba till beslut. Allt det sammantaget gör hela rekryteringsprocessen så mycket smidigare. Första frågan vi ställer vid kontakt är om man är tillgänglig och intresserad av uppdrag. Därifrån tar vi snabbt två steg framåt om vi anser att vi har en matchning mot den aktuella kunden och uppdraget. Sedan är det väldigt roligt att under tid även få möjligheten att ”återanvända” interimare vi haft ute på uppdrag tidigare. Det ger både oss och kunden en trygghet.