”Interimskonsulter har ungefär tio dagar till att börja leverera”

2022-03-11

”På med arbetskläderna och se flödet” lyder Johnny Ghosals devis när han kommer in i ett nytt uppdrag. Efter åtta år som interimskonsult, på ledande befattningar inom produktion, har han en hel del att dela med sig av när det gäller tuff transformation och svåra ledarutmaningar. Bland annat att hur han bibehåller positivitet under svåra beslut och framgångsreceptet för att vända en fabrik.

Turnarounds, nedläggningar, lönsamhetsutmaningar och effektiviseringsproblem. Johnny är inte interimskonsulten som tackar nej till en utmaning. Även som anställd hade han roller som innebar stor omväxling, olika geografier och utmaningar där man inte hade alla svar på förhand. För åtta år sedan tog han beslutet att börja sitt första interimsuppdrag, ett karriärbyte som bokstavligen skedde över en natt, då rollen han tillsattes till var brinnande akut.
Jag tror att det första mötet med uppdragsgivaren skedde på McDonalds. Det var en väldigt kort tidsram från förfrågan till att jag började. Numera är jag van att genomföra intervjuer i bilar, båtar, på semestern…
Det som lockade mest med en karriär som interimskonsult var variationen och brist på status quo. På många sätt hade Johnny rustats för rollen som egen konsult, med en erfarenhetsbas som grundades i internationella koncerner med befattningar i alla världens hörn.
Hela karriären har varit turnarounds. Jag är van vid utmaningar och att flytta på mig efter arbetsgivares önskemål.

Det låter som att steget att bli interimskonsult inte innebar någon större förändring för dig. Vad behöver man för egenskaper för att vara interimschef, anser du?
Man behöver vara innovativ när det gäller att snabbt identifiera utmaningar och möjligheter. Något jag alltid gör är att gå ut och arbeta i produktionen i början av mitt uppdrag – på med arbetskläderna och se flödet. Det leder ofta till informella samtal där man får en tydlig bild av vad medarbetarna anser fungerar och inte. När det sedan kommer till att genomföra stora förändringar är det extremt viktigt att faktiskt ta på sig allt ansvar och inte skylla negativa situationer på organisationer. De uppkomna problemen finns redan, och du är där för att bidra till lösningen av dem.  

Johnny har under sina åtta år som interimskonsult hunnit med en hel del utmanande uppdrag. Förändringsarbete är den röda tråden och man har i många fall använt honom som en livlina i bolag där man tampas med stora problem och har kört fast.
Jag hade ett uppdrag inom verkstadsindustrin där kunden hade stora leveransförseningar och en växande orderstock. Min chef var en amerikan som i princip sa till mig att ser vi ingen förändring inom ett par veckor, får du lämna. Jag började med lågt hängande frukt, identifierade flaskhalsar och utmanade rådande strukturer i bolaget med det klassiska – fråga varför fem gånger om. Jag tror att jag många gånger anlitas när man vill genomföra förändring, men har blivit hemmablind och vet inte var och hur man ska börja.

Vad skulle du beskriva som ditt mest lyckade uppdrag?
Jag anlitades till en petrokemisk industri och skulle vara där i sex månader, det slutade med ett trettonmånadersuppdrag som blev förlängt två gånger. Som vanligt började jag på produktionsgolvet, målet var att få upp både volym och kvalitet då båda delarna fluktuerade. Vi lyckades till slut nå deras femårsvision på sex månader – så snabbt har jag aldrig vänt en fabrik. Framgångsreceptet var nog att jag fångade idéer snabbt och fick reda på att roten till problemen var att man helt enkelt inte följde uppsatta processer inom produktionen. När vi på nytt införde rutiner började allt peka uppåt. De tråkiga uppdragen för mig är när jag behöver säga upp människor, då håller jag mig positiv genom att tänka att jag i slutändan sparar jobbet för många medarbetare eftersom man förhindrar att bolaget går i konkurs.

Hur ser marknaden för interimskonsulter ut just nu, enligt dig?
De senaste två åren har jag fått fler förfrågningar än de tidigare sex åren tillsammans. Det beror nog inte bara på min senioritet, utan jag tror att många bolag lärt sig fördelarna med interim management. De största vinningarna man har är, enligt mig, snabbheten och att man får in någon som är rejält kompetent och kvalificerad. Man brukar prata om de första hundra dagarna för att bedöma hur en amerikansk president lyckats under sin första tid. För interimskonsulter är det ungefär tio dagar – sedan måste du börja leverera.

Märks det på företagen där du är på uppdrag? Är de mognare?
Ja, det är en avsevärd skillnad jämfört med tidigare. Min uppfattning är att bolag tidigare ville ha personer från den egna branschen, man upplever sig unika och söker likasinnade. Men det är ett väldigt begränsande tankesätt och jag tycker att man istället börjar värdesätta nya perspektiv. Jag som arbetat med allt från olja till barnmat har lyckats utan specialistkunskap i någon av de branscherna.

I ett uppdrag som jag haft höjde vi produktiviteten från att vara en tredagarsprocess till att produktionen kunde vara igång 24/7. Specialisterna inom bolaget menade på att det inte gick att växla upp processen så aggressivt. Jag som inte hade några förkunskaper såg inte samma hinder och vi testade – med ett extremt lyckat resultat.

Det är ett bra tips för interimskonsulter som ska ut på uppdrag – att utmana rådande strukturer. Har du något annat bra tips att ha med sig?
Att behålla fokus på huvuduppdraget och inte dras med i gammal historik. Jag tänker inte nämnvärt på hur det varit förr och distanserar mig gärna till varför problemen uppkommit. Det är inte jag som är roten till problemen – jag är del av lösningen.

Som rutinerad problemlösare är Johnny inte bara van vid att själv komma in som interimskonsult, föga förvånande har han själv identifierat situationer där han i sin organisation behövt en interim resurs för att genomdriva förändring. För att lösa dessa problem har det, enligt honom, inte funnits på kartan att anställa. Det har varit så pass akuta situationer att jag behövt någon som levererar på veckor och inte månader. Den senaste interimskonsulten jag tog in var en inköpschef som tillsattes två dagar efter att jag formulerat en uppdragsbeskrivning. Precis som när jag tillsatts till vissa uppdrag var vårt första möte på ett café där vi träffades och gick igenom uppdraget, jag bestämde mig i sittande möte att det var precis den kompetens och profil som jag behövde. Dan (interimskonsulten) är fortfarande kvar mer än ett år senare.

Det var snabbt! Jag gissar att du inte utvärderar fastanställda medarbetare med samma effektivitet?
Nej, med interim management är det hastighet och effektivitet rakt igenom. Men även kvalitet – jag letar efter entusiastiska, kompetenta, hungriga personer som kan ge energi till organisationen. Jag förväntar mig ännu mer att de ska möta utmaningar och problem med lösningar – att något är fel är redan identifierat.