Konsulternas 3 bästa råd

Konsulternas 3 bästa råd

Nyheter | 2017-03-27

Ibland blir inte uppdragen som det var tänkt. Det kan handla om ändrade förutsättningar, personkemi, ändrade krav på dig som konsult eller att uppdraget inte motsvarar vad som beskrivits. Något har med andra ord gått fel. Så vad kan du som konsult göra i det läget?

Vi har pratat med fem interimskonsulter som alla varit med om situationer ute hos kund som satt deras förmåga att anpassa sig, tålamod och diplomatisk förmåga på prov.  Här sammanfattas deras bästa råd i tre punkter:

1. Behåll distansen. Många gånger när du anlitas som interimskonsult är bolagen extra pressade och det kan påverka stämningen, produktiviteten och organisationens allmänna mående. Om företaget och de anställda inte mår bra har det inget med dig att göra – ta det inte personligt. Försök hitta utmaningen i det du bidrar med som en positiv kraft. Och glöm inte att det också finns en baksida i din ambition och vilja att arbeta med förändringsledning.

2. Ha integritet. Ibland behöver uppdragsgivare veta på ett osminkat sätt hur verksamheten mår. Din roll som oberoende konsult inkluderar att se bortom företagspolitik, tradition och annat som potentiellt underminerar företagets framgång. Se det som en del av ditt uppdrag och din integritet som interimskonsult att låta rätt personer få höra den konstruktiva sanningen när du bedömer att det gynnar företaget, även om det gör ont för den enskilde.  Förväntan på ditt agerande varierar naturligtvis utifrån din roll, men glöm inte att det många gånger ingår i kvalificerade uppdrag att riva upp gamla sanningar och  ha ett konsultativt agerande som de anställda generellt inte vågar eller har kompetens för. Det är med andra ord en del av vad kunden betalar dig för.

3. Nyttja rekryteringsbolaget. Har du gått via ett rekryteringsbolag ska du ha en öppen dialog med din kontaktperson. Det är kontaktpersonens roll att se till att uppdragsgivaren kan använda så stor del av din kompetens som möjligt. På så sätt blir ditt uppdag och den förväntan som ställs på dig något konkret och speglar det ni kommit överens om.

När det gäller den tredje punkten bör du ta kontakt med rekryteringsbyrån som ditt första steg. Rekryteringsföretaget ska ha rutin och erfarenhet av att ha en kontinuerlig dialog med alla parter före, under och efter uppdraget. Det betyder inte att all information som du delger ska hamna hos kunden. Det betyder heller inte att information som kunden delger rekryteringsbolaget kommer hamna hos dig, utan rekryteringsbolagets uppgift är att förbättra situationen i så att det gagnar alla.

Fler nyheter

Tre VD:ar med en interimsleverantör på snabbuppringning

En modern, framåtlutad VD vet att organisationer i förändring mår bra av stabilitet, erfarenhet...

Tommys första interimsuppdrag har varat tre år

Efter ett långt yrkesliv var Tommy Rosvall redo för nya utmaningar som interimskonsult i rollen...

Ute på uppdrag: Anders Kantola

Hej, Anders Kantola som gick in som interim Affärsområdes- och Försäljningschef på HiQ Internat...

Kompetensbehov fyllt på fyra dagar

Ledningsgruppen, med företagets Kommunikationschef i spetsen, mailade Maja om sitt tillfälligt ...

Har interimskonsulter snabbare till beslut?

En stor fördel med att vara interimskonsult är att man, i mindre utsträckning, påverkas av inte...

Interim Search rekryterar Mats Reidler

Interim Searchs senaste rekrytering heter Mats Reidler. Han kommer senast från Rejlers där han ...

Nå hållbarhetsmål med interimskonsult

Det finns nice to have och need to have. Kompetens inom hållbarhetsfrågor och hur man säkerstäl...

Interim Management, mer än bara ekonomi: interim biträdande Jurist

Det finns en uppfattning om att Interim Management bara löser roller inom ekonomiområdet. I ok...

Lyckas med långa förändringsuppdrag

Många konsulter väljer interimskarriären för att de vill jobba med förändringsledning som primä...

Behov av interimskonsult?

Testa oss - när det är bråttom och måste bli rätt

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.